Afrika Projecten – Huisartsenpraktijk Odijk – Odijk

Welkom op de website van Huisartsenpraktijk Odijk

Terug naar overzicht

Afrika Projecten

Medical Checks for Children

Van 1992-1998 heb ik als tropenarts gewerkt in een ziekenhuis in KwaZulu-Natal, Zuid Afrika. Een mooie, intensieve en indrukwekkende periode.

Na terugkomst eind 1998 ben ik op 23 november 1998 begonnen als huisarts in Odijk, hetgeen een hele overgang was.

Ik draag Afrika nog altijd een warm hart toe en helaas is de sociaal economische toestand nog niet zoveel verbeterd in de afgelopen 21 jaar, er is nog steeds sprake van ernstige armoede met alle problemen die dat met zich meebrengt.

In sept 2019 ben ik net als in 2017 weer meegeweest  via stichting Medical Checks for Children met de medische missie Letcee.

Die missie gaat naar het dorp Greytown ,wat 50 km  vanaf mijn oude ziekenhuis ligt.

Een gebied wat ik goed ken en waar ik hoop dat mijn kennis van de lokale cultuur en van de Zulu taal nog een extra bijdrage kan zijn in die missie.

In een missie van MCC wordt met een team van vrijwilligers ( die dus ook hun eigen reis-en verblijfskosten betalen) in 10 dagen tijd een screening uitgevoerd van ongeveer 1000 schoolkinderen waarbij ze onderzocht worden op oa bloedarmoede, infectieziekten, ondervoeding, malaria ,worminfecties etc en en behandeling wordt ingezet die vervolgens door de samenwerking met een lokale partnerorganisatie wordt voortgezet. De stichting MCC gaat in principe 5 jaar achtereen naar hetzelfde gebied.

Er worden per jaar ongeveer 8-10 missies uitgevoerd in allerlei verschillende landen en de kosten per missie voor de medicatie, medische middelen en lokaal transport zijn 6000,- per missie.

Mocht u willen bijdragen aan MCC en in het bijzonder aan de missie Letcee dan kan dat via de website www.medicalchecksforchildren.org waarbij u de missie kunt kiezen en dan online kunt doneren danwel een algemene eenmalige of herhaalde donaties aan de organisatie kunt doen.

Van harte aanbevolen!

Erica van Maanen,huisarts

Publicatiedatum: 23-07-2021